Tuesday, May 4, 2010

HiMEGA '10 Hari Pertama

Assalamualaykum warahmatullahi wabarakatuh

"Ya Rabb, Ya Rahman Ya Rahim, sucikanlah hati kami, ampunilah segala dosa2 kami, tunjukilah kami ke jalan yang lurus, jalan yang Kau redhai.. dan tingkatkan lah iman kami dan masukkanlah kami ke dlm golongan orang2 yang beriman, selawat dan salam ke atas junjungan kami, Nabi Muhammad s.a.w. serta kepada sahabat dan keluarga baginda. Ameen Ya Rabb "


Pada 24 April 2010

Selesai solat subuh, ana prepare breakfast untuk ana.. hehe.. :D
just masak roti telur spicy [ x sedar diri yg gastric ni >.< ]
then.. having my breakfast with my parents..
and then..
uhh.. *dizzy..loye2..err..where am i ?.. * bump..
akhirnye ana terbaring di sofa dan x dpt bergerak T_T
ibu pun buatkan air milo ais untuk ana.. alhamdulillah..
walaupun masih berbintang2 pndangan ana.. lame2 lepas tu.. im back to normal..
texting Atiqah Mahmud.. apologize that I could'nt make my word to go to UKm around 8 a.m.

after feeling much better..
my parents drove me to UKM..
we went for jalan dalam.. lalu bbst..
and lebih dekat , mudah, dan cepat sampai ke destinasi.. ^_^

we arrived at UKM,bangi at 9.30..
lepas tu.. sesat dlm 15 minit =.="
abah pun pergi kat pengawal tu and minta peta UKM.. haha >.<
Alhamdulillah, lepas tu kami pun sampai di Kolej Pendeta Zaaba.. tepat jam 10.00 pagi

bila dah parking kat depan kolej, ana sorong la beg ke dlm bngunan bersama parents..
dari jauh, kelihatan beberapa org lelaki didalam kumpulan secara berjemaah.. sedang bersalaman dan memberi pelukan ukhuwah..
hati ana tertarik.. sungguh hebat ukhwah mereka >.<
[ mcm kenal je org tu ? haha ]

tanpa membuang masa, dan tidak mahu menjadi seperti "malu bertanya ,sesat jalan "
ana call Atiqah Mahmud..

 ain : Assalamualaykum Atiqah.. ain dah sampai kat kolej ni.. atiqah kat mne ?
atiqah : waalaykumusalam.. ouh.. atiqah kat atas ni.. japgi atiqah turun .. ain tunggu kat bwh.. "

* panjang lagi perbualannye.. tapi masukkan mane yg main point jela.. haha *

beberape minit kemudian.. ana berjalan ke dlm sikit.. bersama2 parents ana.
then.. terserempak dengan 2 orang muslimah.. seorang darinya berpakaian serba pink ^_^
seperti yang telah kami janjikan untuk berpakain serba pink pada hari pertama ^_^
dia! dia! betul la ni.. >.<

ain : atiqah ke ni ????
atiqah : erm.. aa.. ain ye ?

hehehe.. yup! betul la dia! si gadis manis yg tersenyum dari tadi tu.. Atiqah Mahmud.. bersama kawannya, Ainnatun :)

tanpa berlengah.. ana terus bersalaman..
seriously, ana ingtkan salam je.. sekali tu atiqah menarik tgn ana dan memeluk ana T_T
Ya Allah.. hebat sungguh rasanya ukhuwah ini.. ana berasa sgt2 terharu >.<
kemudian ana bersalam pula dengan Ainnatun..

kemudian.. kami membawa barang2 ana menuju ke cafe.. parents ana duduk disitu menuggu paksu ana yg akan tiba sebentar lagi..
Atiqah n Ainna pun bawa ana bersama beg2 [mereka yg bawa beg ana T_T sungguh baik kan ?! >.<]
untuk pergi mendaftar diri di tingkat atas..
time tu.. mase kami on the way, jemaah lelaki yg ana nmpk di hadapan kolej tadi dlm perjalanan yg sama dengan kami untuk mendaftar diri.. tapi..
di pertengahan jalan.. mereka berpatah balik..
maka, terpakse la kami turun balik dan menunggu mereka habis turun dari laluan tu.
kemudian.. kami pergi mendaftar di atas..
alhamdulillah, ana mendapat roomates yang cantik, manis lagi solehah... berasal dari Ipoh, Perak :)
Izzah Athirah .. hee.. mula2 x kenal sgt.. tapi xpe.. nnti boleh taaruf dengan dia lagi insyaAllah..
lepas tu.. kami berempat pun menuju ke asrama penginapan kami..
Atiqah Mahmud dengan rela hati membantu ana mengangkat beg baju ana yg berat siap dengan iron tu naik ke tingkat 4.. >.<
Atiqah.. terima kasihhh!

sampai sahaja di bilik kami, masing2 meletakkan beg dan duduk di atas katil~
huuuu~ alhamdulillah..
and yea.. bilik ana dan izzah special sikit.. bilik kami lebih luas ~ hehe..
then.. kami pun turun ke bwh..
melalui cafe.. dan meng-ignore segala pandangan yg kelihatan dihadapan mata >.<
kemudian, ana terus menuju ke arah parents ana dan paksu.. selepas ana bersalaman, dan mengucapkan selamat tinggal, ibu dan abah pesan ana untuk jaga diri ^_^
hee..dan kami terus ke dewan
Ainnatun dah jagekan tempat untuk ana dan Atiqah..
kami dduk di row ke dua..
tapi tu la yg paling depan time tu sebab xde org yg ddk di row pertama >.<

huhu.. selepas tu..
majlis pembukaan pun berlangsung..
and bermulalah perjalanan hidup yg baru bagi ana..
sepanjang himega..
hati ana terpaut pada Allah Yang Maha Esa..
hinggalah sekarang..
ana sentiasa merindukan ukhuwah ana bersama sahibah2 dan fc2
sangat2 merindui mereka
belajar agama bersama mereka..
mengaji.. usrah.. wirid.. makan.. taaruf..
segala2nya ana rindukan >.<
kalau boleh, ana nak sgt program tu dipanjangkan lagi..

insyaAllah..
ukhuwah kita semua akan ana sematkan dalam hati kerana Allah..
Dialah yang telah menemukan kita atas jalanNya..
dan Dialah jua yang memimpin ukhuwah dan jihad kita..
semoga ukhuwah kita diberkatiNya hingga ke akhirat buat selamanya


[ maaf, ana hanya mencoretkan pengalaman ana.. nota2 masih segar dalam buku... belum sempat diedit untuk dipamerkan >.< huhu~ ]






              

2 comments:

deLy said...

salam..

anti UKM eh?

TidakPerluTahu;) said...

wassalam..
x la , tu just ikut program je..
^_^